2017. október 21., szombat

Halloweenre Hangolódva - Filmajánló

Hello, Halloween🎃,
Hello, Mindenki! :)

Az utóbbi években egyre gyakoribb Magyarországon a Halloween ünneplése. Az ősi kelta hagyományokból kialakult ünnepet október 31-én, Mindenszentek és Halottak napja előtt tartják. Míg pár éve inkább csak az angolszász területeken volt közkedvelt, mára már hazánkban is szép számmal ünneplik a "rettegés napját".

2010-ben vettem részt először Halloween-i bulin, amit családi kereteken belül ünnepeltünk. Túlnyomórészt a család fiatalabb része gyűlt össze, hogy aztán félelmetes jelmezeket öltsünk, és mókás ügyességi feladatokat játsszunk. És mivel a Halloween a jól ismert "Trick or treat - Csokit, vagy csalunk" elven működik, szokásunkká vált (ismerőseinkhez) becsöngetni, és édességet kérni. Persze mindez előzetes megbeszélés után történt, hogy a meglátogatott személyek valamit mégis csak tudjanak nekünk ajándékozni.

Az egész estés program mindig kiegészült valami újdonsággal, de azért a hagyományok évről évre öröklődtek: rettentő jelmezek, hátborzongató sütemények, félelmetes díszítés, vicces feladatok, elalvás előtti horror film, és másnap reggelire, bundás kenyér. :)
Mindezekre boldogan tekintek vissza, hiszen mindegyik buli nyújtott valami új érzést - ezeket az érzéseket pedig csak az ismeri igazán, aki át is élte ezeket az élményeket.

Ebben az évben pedig megszakítom a hagyományt, ugyanis 7 év után először hagyom ki a Halloween-i mulatságot. Az év egészében tervezgettem, hogy mégis minek fogok idén beöltözni, de aztán kiderült: október végén programom lesz. Reménykedtem, hogy nem fog egy napra esni a színház a bulival - hát igen, reménykedtem. Ezért ebben az évben nekem kimarad a Halloween (hacsak nem szervezek egy kisebb összejövetelt a haveri társasággal).

Éppen ezért úgy gondoltam, indítok itt a blogon egy rövidke "Halloweenre Hangolódva" - sorozatot, ezzel kissé magamat is kárpótolva, na meg hátha tudok Nektek segíteni az ünneppel kapcsolatban. Ahogy a címből kiderült, e bejegyzés folytatásában pár filmet ajánlanék az ominózus estére, de a továbbiakban várható DIY dekorötlet, jelmezötlet, és ki tudja még, mi jut az eszembe a témával kapcsolatban.
Fogadjátok szeretettel a "Halloweenre Hangolódva" minisorozatomat. Rettegésre fel! ;)

Elsősorban nem horror filmeket ajánlanék, hiszen ha a böngészőben rákeresünk a Halloweenre alkalmas filmekre biztosak lehetünk benne, hogy számtalan horror, és thriller kerül a szemünk elé. Nem is a félelem az, ami ezen az ünnepen felötlik bennem, hanem a misztikusság.

Boszorkányok, csontvázak, és egyéb fantasztikus lények. Mindezeket a különböző fantasy-, és animációs filmekből már jól ismerjük, s eszerint ajánlanék most 5+1 olyan filmet, ami nem túl ijesztő. Így akár a kisebbekkel, a családdal együtt is lehetőségünk van megtekinteni őket.


1. Az utolsó boszorkányvadász /The Last Witch Hunter/
Dióhéjban:
A sötét középkorban élt a Boszorkánykirálynő, akit egy boszorkányvadász csapat el akart pusztítani. Egy leleményes vadász, Kaulder (Vin Diesel) végez a boszorkánnyal, ám cserébe a lény halhatatlansággal átkozza meg a férfit. Kaulder hosszú életét magányosan, a gonosz elleni küzdelemmel tölti, mígnem a modern kori New York-ot rég nem látott sötét erők lepik el. A boszorkányvadászt egy, a korral haladt kedves boszorkány, Chloe (Rose Leslie) segíti, akiben végre bizalmasra talál.
Ez az a film, amire sokféle vélemény érkezett már: vannak, akik gyengének tartják a történetét, és vannak, akik nagyon is élvezték minden percét. Tény és való, hogy a sztorijából többet is ki lehetett volna hozni, de szerintem Halloween estére tökéletes választás.

Chloe és a mágia.
Tehát a film mágiával, akcióval, és egy elég érdekes fantáziavilággal van megáldva, amiben többek között olyan neves színészek játszanak mint Elijah Wood és Michael Caine.
Maga a látványvilága gyönyörű: szépen megalkották a CGI elemeket. Fontos megemlítenem azt is, hogy mivel központban van a mágia, a boszorkányok szinte a legfontosabb szerepet játsszák benne.
Olyan kérdéseket is felvet a film, mint előítéletek és a boldogság titka. Tizenéves kortól ajánlom. :)


2. Rém rom /Monster House/
Dióhéjban:
Főszerepben a kalandvágyó DJ, akinek szembe szomszédja a "Rém rom". A 'szörny ház' tulajdonosa a mogorva Nebbercracker bácsi, aki mindenkit elüldöz a kertje közeléből. Mindez nem véletlen, ugyanis aki egyszer a ház közelébe merészkedett, soha többé nem látta a Napot. DJ és két barátja mindent elkövet, hogy kiderítsék a ház hátterében bujkáló titkot. Vajon mitől oly rémséges az épület?
Ez a 2006-os, animációs fantasy egy roppant akciódús mesefilm. Tele van izgalommal, és nagyon is vicces monológokkal. Azt mondanám róla, groteszk egy film, ami furcsasága ellenére is szívmelengető. A 'szörny ház' háttérsztorija engem lenyűgözött, és annak ellenére, hogy nagyobbacska gyerek létemre láttam, azért megrémisztett.

A szörny ház.
A karakterek személyisége jól kidolgozott, és színes. A három fiatal tökéletesen beleilleszkedik a cselekményszálba: tipikusan azt a korszakot mutatja be a film, amikor a felnőttek nem hisznek el nekik semmit, palira veszik a gyerekeket, és úgy gondolják, nekik még ott a tojáshéj a fenekükön. Holott pont ők lesznek a hősök, akikre egy ilyen mesében szükség van.
Ajánlom kisebbeknek, és nagyobbaknak egyaránt. :)


3. Karácsonyi lidércnyomás /The Nightmare Before Christmas/
Dióhéjban:
Az Ünnepek Birodalma az a hely, ahová sokan elutaznának. Gondoljunk csak bele: kedvünk szerint megtekinthetnék a különböző ünnepeket, és azok jellegzetességeit akár egy nap leforgása alatt! Na, de azért megint más tészta az egyik ünnep világában élni. Jack Skellington megunta az egész éves készülődést a Halloweenre, már nem leli boldogságát az ijesztgetésben. Ezért felkerekedik és ellátogat a Karácsony birodalmába, ahol megtetszik neki a Mikulás munkája; Jack elrabolja a Mikulást, és átveszi a helyét a játékok előkészítésében. Így káosz alakul ki: a feldíszített fa alatt rémisztő játékokat találnak a gyerekek.
Egy történet, ami Tim Burton tollából született. Egy film, amit Henry Selick rendezett. Aki jártas e sztorikban, az tudja, hogy ezek a művek sötét, nyomasztó hangulatukkal végig lekötik az Olvasók-, és esetünkben a Nézők figyelmét. Ez a mesének alig nevezhető animáció fantasztikus választás Halloweenre. Igaz, a címében a Karácsony szerepel, na de mi történik akkor, ha a Halloweent és a Karácsonyt ötvözzük egymással?

"A reményem, az álmaim, az elképzeléseim."
A Karácsonyi lidércnyomás már a címével is eleget tesz, hogy átérezzük a film nyugtalan cselekményét. Abszurd karaktereivel, környezetével, és dallamos, sejtelmes betétdalaival egy olyan különleges utazásra invitálja a Nézőket, amilyet még nem éltek át. A Halloweeni-feelinget testközelből érezhetik át, miközben egy kis rettegés vegyül a szórakozással.
Sötét hangulata végett a kisebbeknek annyira nem ajánlanám, de az idősebb korosztály számára már élvezhető. :)


4. Libabőr /Goosebumps/
Dióhéjban:
A főszerepben lévő Zach (Dylan Minette, a Tizenhárom okom volt sztárja) édesanyjával egy új környékre költözik: méghozzá R. L. Stine (Jack Black) író szomszédságába. A fiú összebarátkozik az író lányával, Hannah-val, akit apja eltilt a külvilágtól. Zach titokban belopózik a szomszédságba, és megtalálja a Libabőr könyvsorozatot, aminek minden egyes kötete le van lakatolva - mert ha a könyveket kinyitják, a bennük rejtőző szörnyek életre kelnek a lapokról. R. L. Stine összes fantáziaszörnye kiszabadul, és ellepik a várost. Az írónak össze kell fognia Zach-kel és csapatával, hogy a lényeket visszazárják a helyükre.
R. L. Stine számtalan horror történetet írt, és ezekből a kötetekből többet meg is filmesítettek. A Libabőr egy 2015-ben bemutatott kalandfilm, ami tele van félelmetes szörnyekkel. A sztorija igazán kidolgozott, ami néhol nevetésre, félelemre és meghatottságra sarkall. És ki ne szeretne egy olyan filmet nézni Halloween estéjén, ami nem csak ijedtséget, de fantasztikus kalandokat is tartogat magában?


A Libabőr történetében, és megjelenésében is csodálatos, továbbá hordozza azokat a misztikus elemeket, amiket egy Halloweeni filmben keresek. Az iszonyatok ellenére aranyos mesefilm, amiben fontos szerepet kap a család és a barátság.
Éppen ezért egy családi-, baráti filmezésre ajánlom leginkább; együtt izgulni a szereplőkért a legjobb! ;)


5+1 Addams Family 1-2 /The Addams Family/
1. rész..
Dióhéjban:
Az Addams család csöppet sem a megszokott idillt szemlélteti: egy ódon, fekete kastélyban élnek, ahol a modern használati tárgyak helyett régimódi eszközöket használnak. Gótikus stílusú motívumok díszítik otthonukat, öltözékük pedig egyszerű és fekete. Világszemléletük más, mint a többi, társadalombéli emberé; kerülik a képmutatást, és általában szarkasztikus, őszinte formában közlik véleményüket.
A karakterek fantasztikus személyiséggel rendelkeznek, mind egyéniségek. A történet e szála jól kibontakozik a cselekmények közepette. 
1. rész: A galád család
A legelső gondolatom ez volt: ilyen menő családot még nem láttam. A sötét hangulata, és a morbid humora rögtön megnyert magának. Ebben a részben megismerjük Addamséket, akik az eltűnt Festert siratják.. Fester Addams pedig varázslatos módon megjelenik az ajtójuk előtt. Igen ám, csak nem minden az, aminek látszik... 
2. rész: Még galádabb a család
A második rész, véleményem szerint (és a film értékelésének alapján is) jobb lett, mint az első. Igaz, jellegében ugyanolyan, mint az első rész, de sokkal nagyobb hangsúlyt kap a család 'szerepe'. A történet az új kistestvér születésével kezdődik, aminek a két nagy tesó nem örül: mindent megtesznek, hogy a babát eltegyék láb alól. Ezért a szülők dadust fogadnak, aki szemet vet Fester bácsi pénzére. A nő, Debbie célja elérése érdekében elküldi a gyerekeket táborba - így szabad az út a naiv Fester 'szívéhez'.
..2. rész.
Óóó.. Addamsékről nagyon is frissen tudok nyilatkozni, ugyanis mindkét részt a héten néztem meg. Szerintem ez az a típusú film, ami sosem lesz divatjamúlt, hiszen a gót stílusával, sötét humorával, és a ma is rengetegszer felvetett kérdéseivel mindig szenzációs élményt tud majd nyújtani.
Mindkét film tartalmaz nem kis társadalomkritikát, na meg kalandot, mulatságot és bizarrságot. Személy szerint úgy érzem, az Addams Family értéket képvisel - tehát van mondanivalója - ezért nem is kérdés, hogy új kedvencet avattam.

Tényleg csak ennyit tudok mondani: aki eddig nem látta, az idei évi Halloween estéjén pótolja be elmaradását. :) Addamsék nem hagynak unatkozni, és a másfél órás játékidő egy kedves, borzongató és elgondolkodtató élményt nyújt.
Morticia Addams
Ajánlom mindenkinek! :)
És ahogy értesültem róla, 2017. október 31-e este 18:55-től a Mozi+ csatornán megtekinthető mindkét rész a tévében!


Ezt az 5+1 filmet ajánlanám Nektek Halloween estéjére. Remélem, elnyeri valamelyik a tetszéseteket, hiszen a Halloween rettegés és móka nélkül nem maradhat.

Jó szórakozást, és hamarosan érkezem a Halloweenre Hangolódva következő részével! ;)



Ti ünnepelitek a Halloween-t? Szeretitek ezeket a témájú filmeket? Írjátok meg véleményeteket kommentben!
Ha már láttátok a fent említett filmeket, és szívesen megosztanátok velem tapasztalataitokat, jelezzétek hozzászólásban! :)

A képek forrása a We Heart It, és a Google.

2 megjegyzés:

  1. YESSSSS! az Addams Family filmeket én is mindig előveszem halloween táján :D a Rém romot is szeretem, bár az animációs stílusa kissé nehezen fogyasztható számomra - de maga a történet abszolút kárpótol. ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örülök, hogy Te is így érzel az ikonikus család iránt! :D Addamsék olyan szerethetőek.
      Na, igen a Rém romot nézve engem is a történe nyűgözött le leginkább. :)

      Törlés