2017. augusztus 21., hétfő

Gólyatábor - Tippek a középiskola 0. napjához!

Így augusztus végére tele az Internet a Back To School - Vissza a suliba posztokkal, amik olykor tényleg hasznos tanácsokkal látnak el, ám más esetben csak arról szólnak, hogy épp milyen új termékeket vettek a közelgő tanévre. Személy szerint unom már a mutogatós posztokat, és a különböző tanulási technikákkal sem tudnak újat mutatni nekem. Persze biztosan sokaknak lehet segítségére egy-egy ilyen bejegyzés, de valljuk be: az iskola nem csak a tanulásból áll. Az osztályközösséget építeni, és erősíteni kell, hiszen napjaink nagy részét egy légtérben töltjük el. És ami véleményem szerint a legnehezebb, az az új csapat kiépítése, na meg a beilleszkedés.

Ezért a mostani bejegyzésemben pár gondolatot osztanék meg a gólyatáborokkal kapcsolatban, amik nagyon mulatságosak és hasznosak lehetnek, ha teszünk is érte.

Két éve én is átestem egy gólyatáboron, ami iránt igazán szép emlékeket őrzök. Természetesen tartottam attól, hogy balul sül el a program, de végül mégis mosolyogva tértem haza.


Az egyik legfontosabb: mindig add önmagadat!
Még véletlenül se próbálj az lenni, aki nem vagy. Nem szabad másként viselkedned, és nem is szabad hazudnod arról, ki vagy, és honnan jöttél. Vállald fel a gondolataidat, véleményedet. Legyél őszinte magadról, beszélj arról, amit szeretsz és ami érdekel; így kialakíthatsz egy olyan kört, amiben adott témákban megvitathatjátok eszméiteket.

Nem a ruha, és a kiegészítők tesznek valakivé!
Ha szereted az új trendeket, és követed a divatot, akkor sincs semmi baj: a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben. De ha nem vagy egy nagy követője a friss trendeknek, akkor nem is kell annak lenned. Sokan teljesen új ruhatárat vásárolnak, ezáltal akarnak tetszeni másoknak. Szerintem erre semmi szükség, mivel a lényeg, amit már fentebb is említettem: érezd jól magad abban, amit viselsz. Válassz ruhát és kiegészítőket kedved szerint, mert aki a márka és a menő cuccok miatt a barátkozik veled, az nem igazi barát.
Öltözz úgy, ahogy neked jó, csak az ápoltság és rendezettség a fontos.


Gólyaként. :)
Vegyél részt a játékokban, közösségi feladatokban!
Egy gólyatábor fő célja, hogy összehozza az új diákokat, megismerjék egymást, és tanáraikat. Ezért rengeteg ügyességi csapatversenyt rendeznek, ahol együttes erővel játszhatnak a diákok a legjobb eredmény elérése érdekében. E feladatok teljesítése alatt szuper hangulat alakulhat ki, így ne félj részt venni bennük. Állj ki abban, amiben tehetséges vagy, és abban, amit szívesen csinálsz. Mutasd meg az erősségeidet, de ne vágj fel azokkal. Persze fontos, hogy minél több programon részt vegyél, de azért ne vidd túlzásba. Másoknak is adj lehetőséget a szereplésre, hiszen mindenkiben van tehetség.

Próbálj meg minél több személlyel beszélni!
Ez azért is jó, mert így megismerheted egyesek személyiségét, érdeklődési körét. Kérdezd őket hobbijukról, kedvenc sorozatukról, filmjükről, könyvükről, stb. Tudakolódj, hova mennek kikapcsolódni, merre laknak, van-e kisállatuk, kistestvérük, nagytestvérük, melyik általános iskolából jöttek.. szóval merj kérdezni arról, ami érdekel. Oké, azért hagyj nekik teret, és ne tapadj rájuk, mert idegesítővé válhat hosszútávon a túlzott kérdezősködés.

Memorizáld a neveket!
Egy új osztályba nem csak beilleszkedni nehéz, de a nevek megjegyzésével is gond lehet. 20 diák nevét megjegyezni nem könnyű, de egy majdnem 40-es létszámú osztály összes diákjának nevét megtanulni még annál is nehezebb. Miután megismerted a sok új arcot, és szeretnéd is megjegyezni a nevüket, jó ha vezetsz egy listát akár képekkel, hogy bevésd a nevüket. Összeírhatod tulajdonságaikat, jelzőiket, így egyszerűbben emlékszel majd a nevükre. Anno én is hasonlóképpen jegyeztem meg a 37 osztálytársam nevét.


Sokat mosolyogtunk. :)
Mosolyogj sokat!
A lányokat nem a smink, a fiúkat nem a tökéletesen beállított haj teszi vonzóvá, hanem a mosoly. Egy barátságos mosoly sokkal szebb és hívogatóbb, mint a fentebb említett smink és haj (vagy bármi más). A mosoly a jókedv, a boldogság, a barátságosság, és a nyitottság jele, mert gondoljunk csak bele: egy búskomor vagy egy mosolygós fiatallal beszélgetnél inkább? Ugye hogy azzal, aki mosolyog? :)

Figyelj az osztályfőnöködre!
Jó esély a gólyatábor arra, hogy megismerd a leendőbeli ofődet. Figyelj rá, legyél illedelmes, és válts vele pár szót. Előnyös jó viszonyban lenni a tanároddal, hiszen ha felmerül valamilyen gond a tanulásban, hozzá bátran fordulhatsz. Na, meg ha nem vagy éppen egy angyalka, és néha bekerül egy-egy figyelmeztető az ellenőrződbe, jobb, ha nem egy balhé az első behatása rólad. :D


Tégy olyan dolgokat, amik elfeledtetik
veled a telefonod ellenőrzését."
Tedd félre a mobilodat!
Ha az okostelefonod a kezedben van, nem tudsz részt venni a programokon. Ne a Facebook-on, Instagram-on, Snapchat-en, stb. lógj a gólyatábor közben, mivel így esélyed sincs a szórakozásra. Persze élményeidet megörökítheted képekkel, de nem az a lényeg, hogy mindenki tudtára add: most éppen az új osztálytársakkal barátkozol. Az emlékek úgyis veled maradnak, és azok csak akkor lesznek teljesek, ha az idő nagy részében nem a képernyőn keresztül élvezed az eseményt.

Memorizáld a termeket!
A középiskolában/gimnáziumban sokszor kell vándorolni egyik teremből a másikba, így hasznos a körbevezetéskor megfigyelni a teremszámokat. Ha nagyjából képben vagy a számozással, meg a „különleges" termek (tornaterem, ebédlő, büfé, labor, stb.) helyével, sokkal egyszerűbb lesz az első hetekben megtalálni, hol van éppen a tanórád.

+ Írj élménybeszámolót az eseményekről!
Ez egy kis személyes megjegyzés, ugyanis két éve én így tettem. Mai napig megvan a pár oldalas „naplóbejegyzés", amiben leírtam a legszebb élményeimet, a legviccesebb momentumokat. Kellemes érzés kiírni magunkból a rengeteg újdonságot és örömöt, amit egy gólyatábor nyújthat. Mosolyogva olvasom vissza az elmúlt programokat, és azt, mennyire, de mennyire fantasztikus volt a középsuli nulladik napja.

Ezek a tippek jutottak most eszembe, úgy vélem mindegyik fontos egy gólyatáborhoz. Örültem volna, ha annak idején olvasok egy ilyen bejegyzést, és nem parázva lépek be az iskola kapuján. :D


Ha valamit kihagytam volna, és úgy gondolod, fontos megemlíteni, írd meg itt hozzászólásban, vagy Facebook-on komment formájában. Az örömteli gólyatábor a cél, így kívánom minden gólyának az élményekkel teli táborozást!

A képek forrása a We Heart It és a Google, továbbá egy részük személyes jellegű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése