2017. augusztus 28., hétfő

8 gondolat a Trónok harca évadzáró epizódjáról

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki a mai napon hajnal háromkor a Trónok harca évadzáró epizódját nézte. A 7. évad már amúgy is egy szunnyadó vulkánként készült a kitörésre, és a 7. részben megkaphattuk mindazt az izgalmat, amire vártunk.
Úgy gondoltam, erről a monumentális eseményről muszáj leszek kiírnom magamból a gondolataimat, tehát a bejegyzésem tele lesz 
!!!SPOILERREL!!!



Fogadjátok szeretettel gondolataimat, amik tekintve, hogy ez az epizód volt az eddigi leghosszabb, vannak bőven. És számomra a 7. évad, 7. része tartogatott hideget, és meleget is.

Kellett az energia.
Először is azzal kezdeném, hogy egy jó kis társasággal volt szerencsém végigizgulni a finálét, ezért már este kilenc körül összegyűltünk Willie unokatesójánál, Botinál. Ezen az eseményen részt vett még Martin is, aki bár nem látta még az összes évadot, azért örömmel nézte velünk a The Dragon and the Wolf című részt. A fennmaradásunk érdekében a fiúk úgy döntöttek isznak 1-1 energiaitalt, amit végül nekem is muszáj volt (pedig nem szeretem) mert nem akartam kiütni magamat a kezdés előtt. Talán egy kicsit sokat is ittam, mert azóta is ébren vagyok. :D

Na, de a lényeg. Ez a rész rengeteg, már rég várt pillanatot tartogatott a rajongók számára.. tulajdonképpen csak olyanokat. Az én nézőszögemből a legfontosabb, a karakterek jellemfejlődése lett. Összegyűjtöttem pár lényeges észrevételemet, gondolatomat.

1. Jon kiáll az igazságért, és térdet hajt Daenerys-nek.
A tény, hogy Jon ésszerűen, és becsületesen döntött, nagyon is
Bírom ezeket a meme-eket. :D
tetszett. Olyan férfi vált belőle, amire büszke lehetne Ned. A neveltetése, és a múlt sérelmei megedzették Jon-t, továbbá egy talpraesett férfivé érett. Megtanult harcolni, szeretni, és döntéseket hozni (még ha azok nem is mindig jól sülnek el). Megmondta a véleményét Cersei-nek, nem hagyta magát eltiporni, és a jót képviseli. Bevallom, nem akartam, hogy térdet hajtson Daenerys-nek, mert a fiatal nő modora nem éppen volt megfelelő.. az, ahogy arra kötelezte Jon-t, csak úgy hódoljon be, nem volt szimpatikus számomra. Legtöbbször egy hisztis tinilányhoz tudtam őt hasonlítani, aki Királynőnek akarja magát szólíttatni, csak mert a vére kötelezi. Véleményem szerint a jó Királynő nem csak parancsokat osztogat, hanem ténylegesen tesz is valamit a győzelme érdekében. És itt következik a második pont.

2. Daenerys végre igazi harcba szállt.
Oké, láttuk már Drogon hátán, ahogy épp feléget pár embert, tárgyat, állatot, stb., de még nem láttuk igazi kockázatot vállalni. Most, a 7. évadban mutatta ki igazán a foga fehérjét, amikor is a 4. epizódban a Lannister sereget megtámadja. (És most nem arról van szó, hogy eddig ne tett volna hatalmas dolgokat, elég említenem a sárkányai születését, vagy a Dothrakiaknál tett "gyújtogatását" a 6. évad 4. részében. Szóval tisztában vagyok vele, hogy eddig sem volt tétlen.) Konkrétan az igazi csatákra gondolok, ahol seregek ellen harcol Drogon-nal. És szerintem nagyon király dolog volt, ahogy a Lannister-ek seregeit legyőzte. /Megint csak kérdéses, hogy milyen módon tette. Korrekt, de mégsem voltam megelégedve a modorával./
Szóval, számomra az igazi áttörést a 7x04 részben hozta meg, de a The Frozen Lake Battle-ben való megjelenése, és az évadzáróban nyújtott 'előadása' is merőben előrébb vitte a karakterét a szememben. Tetszik, hogy fejlődik, és hogy a személyisége is kezd egy kicsit nyitottabbá, kedvelhetőbbé válni. De erről még a poszt további részében kifejtem bővebben is a véleményemet.

3. Sansa meghozta élete első, okos döntését.
Köpni-nyelni nem tud.
Igaz, megemlíthetném azt is, amikor hazudott Petyr-, és a saját maga védelmében a 4. évad 8. részében. Bár, inkább Petyr alatt rezgett a léc, azért Sansa is bajba kerülhetett volna, ha egyedül marad - jóllehet még most sem tud magára teljesen vigyázni.
A 7. évadra már mindenkinek elege lett Kisujjból, aki az egész season alatt Arya-t Sansa-val akarta összeugrasztani. Nos, személy szerint el is hittem, hogy a drága Sansa úrnő újra Lord Baelish befolyása alatt áll, ám akkor kiderült, hogy a becsvágyó férfi ellen hangzanak fel a vádak. Egyik szemem sírt a másik meg nevetett, mert én gonoszabb halált kívántam a bordélytulajdonosnak, ám mégis azt kell mondjam, telitalálat lett. Arya kihúzhatott egy nevet a listájáról, Sansa pedig bebizonyíthatta: már nem olyan naiv, mint régen volt. Petyr pedig a saját csapdájába sétált bele. Briliáns vég egy egy olyan embernek, aki azt hitte, mindenki eszén túljárhat. :D
(Megjegyzés: Botival fogadást kötöttem. Ő azt mondta, Kisujj meghal a 7x07-ben, én meg tagadtam. Hát, vesztettem, de legalább egy gonddal kevesebb a sorozatban.)

4. Theon áthidalta a depresszióját.
Theon karaktere nem éppen a kedvencek közé sorolható. Árulása miatt sokan gyűlölik, a Ramsey okozta poszttraumás stressz szindrómája pedig sokaknál kiverte a biztosítékot. Egy biztos; kijárt neki a büntetés, na de ekkora? Ramsey amúgy is egy pszichopata volt, azért a helyében némi emberséget hagytam volna szerencsétlen Greyjoy fiúban.. nem azt mondom, hogy szomorkodtam volna érte, de elég durva volt az a kínzási sorozat. Lényeg, ami lényeg, Theon-t teljesen átformálta, rettegést táplált belé, és gyávaságot. Nem csoda, hogy a megrázkódtatások után ilyenné vált, ám valljuk be: nagyon idegesítő tudott lenni a tétlensége. Biztosan sokan kívánták/kívánják a halálát (had térjen végleg megnyugvásra), és talán azok is sokan vannak, akik abban bíztak/bíznak, egy jobb és bátrabb Theon Greyjoy vélik belőle. Én legalábbis bíztam abban, hogy a karakteréből még kihoznak valami jót.
És itt jön a képbe az évadzáró epizód, amiben azon izgultam, hogy Theon vajon feláll-e a földről és küzd-e a testvéréért? Hogy végre egy valódi-Theon-darabka /amit útközben elhagyott/ valamilyen formában visszatér, és megembereli szerencsétlen alakot. Örültem, amikor végre, végre, VÉGRE Theon rátalált az erejére, és elindult a gyógyulás felé. Eleget szenvedett, most már erősödjön meg.

5. Sam, a határozott férfi.
Samwell Tarly egy aranyos, ártatlan fiatal fiú volt a sorozat elején, aki mára már egy okos és talpraesett férfiú. Szépen építgeti az életét, döntéseket hoz, mer változtatni. Ebben az évadban látványos fejlődésen ment keresztül, kezdve a véleménye kinyilvánításával, és a bátorságával - amivel megmentette Jorah-t. Bár úgy vélte, neki a mestereknél van a helye, gyorsan rájött az ő igazi küldetésére: Jon mellett a helye, ez már bebizonyosodott. Sam kitűnő barát, emellett egy két lábon járó westerosi Wikipédia. :D Csak így tovább!

6. Jaime rájött: nem minden a szerelem.
Cersei és Jaime kapcsolata (annak ellenére hogy vérfertőzés) nagyon mély érzelmeken alapul. Szeretik egymást testvérként, szövetségesként, szeretőként.. rettentő erős a kapocs közöttük. Ám, Jaime az utóbbi időben kezdett rájönni arra, hogy talán a rossz szövetségest választotta meg, az áruló oldalán harcol. Bármit megtett volna Cersei kegyeiért, a nő azt csináltatott vele, amit akart, a férfit mégsem érdekelte. Egészen eddig a pontig, amikor is azt mondja: ELÉG.
Rájön, hogy amíg ő tiszta szívvel szerette a nővérét, addig az csak nagyrészt kihasználta. Jaime a sarkára áll, és azt teszi, amit helyesnek vél. Ó, Jaime.. végre megjött az eszed! :)

7. Jon és Daenerys.. NE!
Annyira, de annyira elleneztem ezt a kapcsolatot. Miért, miért, miért kellett ezt a két fan-favourite karaktert összehozni??? Jó, jó tudom.. vannak különböző teóriák, mint például ez: Dany-nek így lehet, megfogan a gyermeke. Mivel még is csak két Targaryen-ről van szó (amit ők még nem tudnak, és naaaagyon kíváncsi leszek az arcukra, amikor megtudják) a Targaryen-ház pedig ősidők óta a "családban marad" elvet alkalmazzák.. azok meg ugyebár sárkányok. Plusz ott van a boszorkány jóslata, stb., stb. Na, mindegy is, a lényeg, hogy a kapcsolatukra most lehet mondani, hogy aranyos, meg működik a kémia, de egyszerűen nem tudok megbarátkozni a ténnyel. És ettől féltem a legjobban, igen, a kettejük románcától.
Gonosz vagyok..
bár meme gyáros nem leszek. :D
     Nem gondolom helyesnek. Már azért sem, mert a megismerkedésük és a szobára menetelük közötti időben nem bontakoztatták ki a kapcsolatukat normálisan. Csak annyit érzékelünk, hogy bizonyos idő után Jon már nem csak az arcát fürkészi a Sárkányok Anyjának, hanem más testrészeit is, Daenerys meg néha elmosolyodik és konkrétan belebámul Jon (nagyon sármos) arcába. Oké, a kémia működik, ezt nem tagadom. De a bensőséges kapcsolatukat is mélyíteni kellett volna abban a pár részben, ha már annyira össze kellett jönniük.
     Mi volt az okom az ellenzésre? E két szereplő jelleme. Jon komoly, melegszívű és igazságos. Olyan, akit az emberek azért követnek, aki. Sokan eltekintettek fattyú lététől (hihi, nem is fattyú :D) és személyisége-, bölcs szava miatt érezték őt ideális vezetőnek. Daenerys, igaz felszabadította a rabszolgákat - de vezetőket erőszak nélkül nem tudott volna irányítani. Mert követelőzött, parádézott, és sokszor fittyet hányt segítői szavára.
Bármennyire is ő a 'tűz', a szíve kissé jeges. És meglepődtem, de Jon pozitív hatással volt erre a boldogtalan, akaratos lányra.
     Ahogy fentebb, Dany nagy belépőjénél említettem, Jon nagyon is jót tesz a jelenlétével a fiatal nővel. Megpuhította a szívét, kitárta az elméjét (oké mást is kitárt :D) tehát jobb emberré tette Daenerys-t. Viszont úgy reméltem, barátként támogatják majd egymást, nem szerelmespárként. Na, meg ki tudja, milyen probléma származhat még ebből...

Ebben a videóban Emilia és Kit véleményét is meghallgathatjátok a témában kapcsolatban:


8. Viserion ledönti A Falat.
Durva, és megkapó befejezése volt ez a Trónok harca 7. évadának. A sárkányok amúgy is menő és fenséges lények, a tény, hogy most már az ellenségnek is van egy, még annál is izgalmasabb. Viserion átalakulása szomorú történet, ám átsiklik a gondolat az agyamon: sokkal királyabb lett a két testvérétől. Láthatólag erősebb lett, na és a tüze.. tátott szájjal néztem végig, ahogy leomlik A Fal. 

KÉREM A KÖVETKEZŐ ÉVADOT!
MOST! :D

Utólag pár kérdés, ami fenntartja a rajongók kíváncsiságát, tehát az enyémet is:

- Ledőlt a fal, vajon hogyan védekeznek az Éjkirály és az élőhalott serege ellen?

- Vajon megfogan Jon & Daenerys gyermeke?

- Cersei csak megjátszotta, vagy tényleg terhes?

Lesz időm tanakodni a válaszokon, ugyanis a 8. évadra még várni kell. De addig is még rengeteg hasonló kérdést tehetünk fel a jövővel kapcsolatban.

Szerintetek hogyan fog alakulni az élők sorsa? Na és a holtaké? Ha van kedvetek megosztani velem, és a többi olvasóval a gondolataitokat, nyugodtan tegyétek meg hozzászólásban! :)

A videó forrása a YouTube. A képek forrása a Google és a We Heart It.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése